Čas je za bilanco stanja

Brez skrbi, ne govorimo o finančni bilanci, razen če ste s.p. ali d.o.o, potem bo počasi čas tudi za to in upam, da ste finančno leto zaključili pozitivno (finančno, ne koronsko!). Pri JP je bilo 2021 v prvi polovici še aktivno, v drugi pa malo več zatišja, deloma zaradi korone, deloma zaradi drugih družinskih in delovnih obveznosti, ob katerih je zmanjkalo energije za kreativne in promocijske naloge, ki jih ohranjanje portala in povezanih družbenih kanalov zahteva. Vsi smo že malce utrujeni. A vseeno veseli, da naših kanalov po izteku projekta ŠIPK nismo povsem zaprli, saj smo v zadnjem poldrugem letu uspeli vseeno pritegniti kar lepo število bralcev in sledilcev. Vse to pa z le tričlansko uredniško ekipo in velikim zanesenjaškim zagonom.

JP v številkah

Tako smo od julija 2020 objavili 61 prispevkov, zabeležili povprečno 350 ogledov spletne strani/mesec (tudi v zadnjem obdobju mirovanja!), na Facebooku, kjer smo tudi najbolj aktivni, imamo že prek 620 sledilcev. Objave z največ obiska so: 10 slovenskih besed, ki jih niste še nikoli uporabili, O križih in težavah podnaslovnega prevajalstva ter Podnapisi so najboljši, ko so neopazni in nemoteči.

Poleg objav na spletni strani smo začeli objavljati tudi podkast Jezikast, s katerim smo aktivno sodelovali v projektu Če nisi preveden, ne obstajaš. V spletni univerzum smo poskusili vnašati aktualne in zanimive članke o jezikovnih poklicih ter njihovih predstavnikih. Vse to smo počeli z zavedanjem, da smo mi sami najboljši promotorji našega dela in poklica, pri čemer so nas podprli tudi številni gostujoči avtorji s svojimi prispevki in članki.

Prevajalke in prevajalci, lektorice in lektorji, tolmačke in tolmači ter drugi predstavniki jezikovnih poklicev pogosto ostajamo v ozadju, ker nas bolj kot naša persona definira naše delo, ki zaradi svoje narave ni v ospredju in soju žarometov. Kljub temu pa za veljavo in dostojnost v prvi vrsti skrbimo mi sami, ne samo s kakovostnim delom, ampak tudi s tem, da o tem delu spregovorimo, se povezujemo, se drug od drugega učimo in na tak način skrbimo za kroženje dobrih idej, navdušenja in konec koncev prihodnost naših poklicev.

Kako pa naprej?

Zato želimo tudi v prihodnje nadaljevati z našim projektom povezovanja in uveljavljanja jezikovnih poklicev skozi različne oblike spletnega pojavljanja, idej imamo še veliko. Je pa v začetku novega koledarskega leta (OK, prvi mesec še velja, kajne?) čas, da se obrnemo tudi na vas, našo zvesto jezikovno-poklicno in širšo skupnost, ki nas spremljate na spletni strani in družbenih kanalih. In sicer imamo za vas dva poziva.

Anketa

Najprej nas iskreno zanima, kakšnih vsebin in česa na sploh bi si želeli na portalu Jezikovni poklici. Najlepše bi bilo, če bi se lahko pogovorili z vsakim posebej, ampak zaradi praktičnih razlogov (in ja, korone, vzdih) je lažje, če vam pošljemo povezavo na spletno anketo. Anketa je kratka, povsem anonimna, ne pa tudi brezosebna, saj bomo vse vaše odgovore skrbno pregledale članice uredniškega odbora in se s prihodnjo vsebino poskušale čim bolj približati temu, kar bi radi videli na naših kanalih.

Vabilo

Da bi v prihodnje ti kanali (p)ostali karseda aktivni, pa je tu drugi poziv: v naš uredniški krog vabimo nove člane! Če se želite v varnem in prijaznem okolju preizkusiti in pridobiti praktične izkušnje z moderiranjem spletnih kanalov, pisanjem spletnih člankov, urejanjem avdio in/ali video posnetkov, izvajanjem intervjujev in spoznavanjem nadkul ljudi, potem ne oklevajte in nam pišite na info@jezikovni-poklici.si. Iščemo posameznike, ki imajo veselje do jezikovnih poklicev, imajo radi izzive in se želijo naučiti še česa novega, od pisanja do splet do dogovarjanja (da ne rečem pogajanja) s potencialnimi avtorji in podobno. Izkušnje niso pogoj, saj jih lahko nabiramo skupaj in drug drugemu pomagamo napredovati!

V naši sanjski ekipi se naloge opravljajo v ritmu posameznikov, veselimo se uspehov, drug od drugega se nenehno učimo in širimo pozitivno energijo. Začelo se je s prostovoljnim zagonom, delamo pa na tem, da bi lahko zagotovili vsaj simbolično plačilo, še raje pa pošteno plačilo za pošteno delo. Tudi zaloge prostovoljnega goriva se sčasoma iztrošijo, še zlasti v tako psihično zahtevnim časih že dve leti trajajoče pandemije, ko je treba atome energije zelo skrbno razporediti že za opravljanje osnovnih nalog.

Namesto zaključka

V ekipi JP želimo, da bi projekt še rastel in se razvijal, še posebej v teh neizprosnih časih, ko je še toliko pomembneje, da držimo skupaj, drug drugega spodbujamo in ohranjamo tudi pozitivnost (skoraj bogokletno se zdi to napisati, kam smo prišli?). Če naše delovanje in vsebine podpirate, bomo veseli vaših nadaljnjih klikov, všečkov, komentarjev in poobjav.

Ekipa JP na eni od možganoviharskih kav avgusta 2021

Toplo vas pozdravljamo Jana, Manca in Sara.

Poglej komentarje (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Izdelava spletne strani: Marko Gustinčič, Nino Šuligoj

© 2021 Vse pravice pridržane

 

Na začetek