Dobra lektura: Takšnega lektorja imel bi tudi jaz!

naslovnaTakšnega lektorja imel bi tudi jaz

Štirje koraki do dobre lekture

 

Ko si želimo dobrega kosila, izberemo gostilno z veščim kuharjem, posredujemo svoje naročilo, mu damo čas, da pripravi jedi, in na koncu plačamo, kolikor piše v ceniku. Ko si želimo dobre pričeske, izberemo salon usposobljene frizerke, ji natančno opišemo svoja pričakovanja, mirno čakamo, medtem ko nam ureja pričesko, in poravnamo račun v skladu z določenim cenikom. Kaj pa dobra lektura?

Kot zgoraj omenjena kuhar in frizerka ali pa avtomehanik, fizioterapevtka, dimnikar, pleskar, skladateljica in mizar, je tudi lektor usposobljen strokovnjak, ki svoje storitve ponuja na svobodnem trgu dela. Njegova ponudba obsega pravopisno, slovnično in stilistično preverjanje najrazličnejših besedil – od diplomskih in magistrskih del ter doktorskih disertacij do zbornikov, knjig, oglasnih sporočil, letakov in spletnih portalov. Poleg pisnih besedil pa lektorji opravljajo tudi pregled govorjenih besedil na radiu, televiziji, pri filmski in gledališki produkciji ter javnih govornih nastopih.

Videti je torej, da lektorja v nekem trenutku kariere potrebujemo skoraj vsi, ki poklicno (ali ljubiteljsko) veliko ustvarjamo z jezikom. Kaj so štirje ključni koraki na poti do dobre lekture? Enaki kot do dobrega kosila, urejene pričeske, voznega avtomobila, popravljene ure, kakovostne jedilne mize …

Takšnega lektorja imel bi tudi jaz

1. USPOSOBLJENOST LEKTORJA

Kot vsak strokovnjak mora tudi lektor za kakovostno opravljanje poklica obvladati svoje področje, kar doseže z univerzitetnim študijem slovenističnega jezikoslovja in dodatnimi izobraževanji v okviru različnih društev in ustanov.

Miselnost, da je za kakovostno lekturo dovolj aktivno znanje slovenščine, ki ga ima vsak Slovenec: »Saj slovensko znamo vsi,« bi lahko primerjali s prepričanjem, da vsak, ki zna žagati, lahko izdela gugalnik, vsak, ki pozna note, lahko napiše opereto ali da vsak z vozniškim izpitom lahko tekmuje v formuli 1. Gugalnik bo verjetno majav, opereta neposlušljiva, vožnja dirkalnika smrtno nevarna, lektura neusposobljenega lektorja pa nekakovostna.

2. JASNO IZRAŽENA PRIČAKOVANJA

Lektura obsega več t. i. težavnostnih stopenj (pregled pravopisnih in slovničnih prvin, stilno preoblikovanje, vsebinsko urejanje …) in posega v besedila različnih zvrsti (leposlovje, esejistika, poljudnoznanstvena besedila, strokovna literatura …), zato ni vedno enaka. Nanjo vplivajo tudi medij objave besedila, ciljna publika, namen, kontekst in avtorjeve osebne preference.

Se v gostilni preprosto usedete in naročite »hrano«? Pri frizerju rečete le, da ste prišli po »novo pričesko«? Seveda ne. Kuharju pri naročilu natančno opišete svoje želje, frizerki morda celo pokažete fotografijo pričeske, ki si jo želite. Če želite storitev po svojih pričakovanjih, morate ta jasno in natančno posredovati strokovnjaku. Tudi lektorju.

3. IZVEDLJIV ČASOVNI OKVIR

Po natančni opredelitvi želje glede narave lekture največkrat sledi vprašanje: »Je možno do danes zvečer?«, pri bolj neučakanih pa kar navodilo: »Tole naj bo v treh dneh.« Naročniki so pogosto tik pred oddajo in si želijo biti obravnavani prednostno, saj se jim zelo mudi. Lektorjeva naloga je, da naročila vseh svojih strank izpolnjuje kakovostno in v dogovorjenem časovnem okviru, zato se ne more vedno nemudoma lotiti vašega besedila, tudi če ga potrebujete takoj.

Kako bi bilo videti, če bi v bančni poslovalnici stopili prek vrste in od uslužbenke zahtevali, da vam da prednost, ker se vam mudi? Ali urarju, ki mu prinesete pokvarjeno uro, zabičali, da jo popravi v 15 minutah, ne glede na poškodovanost mehanizma? Tudi v komunikaciji z lektorji torej uporabite enako mero vljudnosti in zdrave pameti ter v naprej načrtujte nekaj manevrskega prostora za pregled svojega besedila.

4. USTREZNO PLAČILO

Seveda se ni mogoče izogniti niti vprašanju plačila. Čeprav radi rečemo: »O denarju se ne govori,« je z vsakim ponudnikom storitve pri povpraševanju ključno preveriti tudi cenik, še preden oddamo naročilo. Okviren cenik lektorske storitve lahko najdete na spletnih straneh največje skupnosti lektorjev pri nas, Lektorskega društva Slovenije, ponudniki pa pogosto svoj cenik objavijo tudi na lastnih informativnih straneh na spletu.

Imate tudi v trgovini skušnjavo, da bi se s trgovkami – kljub zapisani ceni – pogajali o plačilu? Poskušate zbiti ceno vstopnice za gledališko predstavo? Tudi lektorji si za kakovostno delo zaslužijo pošteno plačilo v skladu z dogovorjenim cenikom.

Da bomo dobro jedli, imeli urejeno pričesko, vozen avtomobil, dobro popravljeno uro in udoben gugalnik, moramo torej najti usposobljenega strokovnjaka, mu posredovati natančna pričakovanja, omogočiti čas za delo in poravnati račun v skladu z dogovorjenim cenikom. Tudi do dobre lekture nas privedejo enaki koraki. Če jim boste sledili, boste presenečeni nad kakovostjo opravljene storitve. Dobra lektura se opazi. Ljudje okoli vas pa bodo lahko samo vzkliknili: »Takšnega lektorja imel bi tudi jaz!«

Poglej komentar (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Izdelava spletne strani: Marko Gustinčič, Nino Šuligoj

© 2021 Vse pravice pridržane

 

Na začetek