Združenje stalnih sodnih tolmačev in pravnih prevajalcev Slovenije SCIT

Tolmači in prevajalci so dejavni na številnih različnih področjih. Eno izmed njih so tudi sodni in pravni postopki, kjer delujejo sodni tolmači in pravni prevajalci. Njihove interese zastopa Združenje stalnih sodnih tolmačev in pravnih prevajalcev Slovenije SCIT.

Združenje, ki ima sedež v Logatcu, je nastalo 13. februarja 2012 v Ljubljani na ustanovnem zboru štirih pobudnic. Ustanovljeno je bilo kot prostovoljno, nepridobitno društvo fizičnih oseb. Njihovo vodilo se glasi »Audiatur et altera pars« oz. »da se sliši tudi druga stran«. To je osnovno načelo združenja, ki želi služiti tistim, ki potrebujejo njihov glas, saj ima po Ustavi Republike Slovenije vsakdo pravico, da se izraža v svojem jeziku. Poleg tega se združenje zavzema za vseživljenjsko izobraževanje svojih članov, zato zanje organizira številne seminarje, konference, predavanja in druge dogodke. Ene izmed glavnih tem delavnic, ki jih je združenje izvedlo v zadnjih letih, so angleški pravni jezik, konsekutivno tolmačenje ter hrvaški, bosanski in srbski pravni jezik.

Združenje stalnih sodnih tolmačev in pravnih prevajalcev Slovenije SCIT

Sodni tolmač je eden izmed redkih s tolmačenjem in prevajanjem povezanih poklicev, ki so zakonsko urejeni in imajo predvidene pogoje dela ter tarife. Leta 2018 je bil sprejet Zakon o sodnih izvedencih, sodnih cenilcih in sodnih tolmačih, kasneje pa tudi pravilnik, ki podrobneje ureja različne vidike delovanja sodnih tolmačev. Združenje je s svojimi strokovnimi mnenji pomembno prispevalo k njegovemu izoblikovanju.

Na spletni strani Združenja stalnih sodnih tolmačev in pravnih prevajalcev Slovenije SCIT najdemo kontakte članov in podatke o jezikih, iz katerih tolmačijo. Konec leta 2019 je društvo štelo 92 članov, ki tolmačijo in prevajajo iz 20 različnih jezikov. Članstvo v društvu je prostovoljno.

Poglej komentarje (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Izdelava spletne strani: Marko Gustinčič, Nino Šuligoj

© 2021 Vse pravice pridržane

 

Na začetek