6 digitalnih priročnikov in virov, ki jih potrebujete v svetu besed

Si še predstavljate, da bi morali oditi v knjižnico ali pa z domače knjižne police izvleči slovar in v njem poiskati, kako se pravilno naglasi beseda aronija? Kam bi pogledali, če bi želeli vedeti, ali soseda vozi opla ali Opla? Koga vprašati, ali je bolje, da neko fotografijo lajkamo ali všečkamo?

Kje poiskati odgovore na ta in podobna vprašanja, pa tudi na tista zagonetnejša, preberite v nadaljevanju.

Fran je spletni portal, kjer lahko na enem mestu brskamo po najrazličnejših slovarjih slovenskega jezika – od splošnih, zgodovinskih, terminoloških, narečnih in tako dalje. Hkrati pa nam ponuja tudi svetovalnico in obsežne besedilne in besedne zbirke. Je nekakšna prva pomoč, kadar smo v dilemi, kako se pravilno naglasi beseda aronija, kadar nismo prepričani, kaj nam je nekdo želel povedati, ko nam je rekel, da plešemo kot hlod, ali pa kadar nas zanima etimološka razlaga besede vrtnica.

Jezikovna svetovalnica je odličen priročnik, na katerem boste med že zastavljenimi vprašanji verjetno našli odgovor na svojega. Na jezikovne zagate odgovarjajo raziskovalci Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša. Odgovore na najrazličnejša vprašanja si lahko ogledate tudi po tematskih področjih in si tako razširite znanje. Če vas zanima, ali soseda vozi Opla in opla, pokukajte na Jezikovno svetovalnico.

Gigafida je korpus – obsežna zbirka slovenskih besedil najrazličnejših zvrsti. Je odraz sodobne pisne slovenščine, torej jezika v vsakodnevni rabi. Ko se odločamo, ali bi uporabili besedo všečkati ali lajkati, ni potrebno za pomoč povprašati jezikotrebca, saj si lahko predstavljate, kakšen bi bil njegov odgovor. Gigafida pri takih dilemah priskoči na pomoč, saj nam prikaže, katera beseda je v zapisanih besedilih večkrat zastopana.

Sloleks nam bo odgovoril na večno dilemo, ali smo se pogovarjali o gospe ali gospej. Leksikon nam poda oblike za vse sklone, hkrati pa nas opozarja na nestandardne oblike rabe. Portal je povezan s korpusom Gigafida, ki nam poda pogostost rabe izbrane besede. Naslednjič, ko niste prepričani, ali ste pogled usmerili k tlom ali tlem, vam bo leksikon ponudil pravilni odgovor.

Slovar sopomenk sodobne slovenščine Kadar pišemo besedila in ne želimo ves čas ponavljati enih in istih besed, a ne vemo, katere bi se pomensko ujemale s ponavljajočo, uporabimo slovar sopomenk. Pa poskusite sami (brez pomoči slovarja) poiskati čim več sopomenk besede zelo. Koliko jih naštejete?

  1. S. Ste vedeli, da se zbirka sopomenk imenuje tezaver?

Slogovni priročnik, ki je sicer še v izdelavi, ponuja konkretne rešitve na tipične težave, ki jih imajo tako pisci kot tudi govorci pri sporazumevanju v slovenskem jeziku. Razlage so predstavljene na podlagi žive slovenščine, kakršna se uporablja v tem trenutku. Vprašanja, ki jih imamo s sklanjanjem angleških in francoskih moških imen, ki se končajo na govorjeni r, bodo z nekaj kliki na tej spletni strani postala odgovori, vi pa samozavestnejši v sklanjanju tujih imen.

Poglej komentar (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Izdelava spletne strani: Marko Gustinčič, Nino Šuligoj

© 2021 Vse pravice pridržane

 

Na začetek