Društvo prevajalcev in tolmačev Slovenije (DPTS)

DPTS je strokovna organizacija, ki od leta 2014 združuje poklicne prevajalce, sodne tolmače in tolmače. Pogoj za članstvo v društvu je ustrezna izobrazba in spoštovanje Kodeksa prevajalske etike oz. Etičnega kodeksa Sekcije sodnih tolmačev. Članstvo je prostovoljno. Društvo stremi k izboljšanju poklicnih standardov. To dosega s terminološko dejavnostjo, tj. objavljanjem glosarjev in slovarjev v okviru serije Skript@, informiranjem članov in organiziranjem seminarjev za strokovno usposabljanje, tudi za redke jezike. Društvo sodeluje z Ministrstvom za javno upravo pri oblikovanju smernic za javno naročanje prevajalskih, lektorskih in tolmaških storitev ter se zavzema za izboljšanje zakonodaje, vezane na te poklice.

Ker med člani prevladujejo sodni tolmači, deluje v sklopu društva tudi Sekcija sodnih tolmačev, ki je članica Evropskega združenja pravnih tolmačev in prevajalcev (EULITA). Od leta 2018 ima DPTS status društva v javnem interesu na področju pravosodja.

V skupnem projektu z združenjema EULITA in ECBA (Evropsko združenje odvetnikov za kazenske zadeve) je DPTS za učinkovitejšo medsebojno komunikacijo med udeleženci v sodnem postopku pripravil Vademekum za sodnike, tožilce, odvetnike in sodne tolmače.

Za naročnike prevodov in lektur je na spletni strani društva objavljen seznam članov, po katerem se lahko išče glede na vrsto storitve (lektoriranje, prevajanje, tolmačenje ali sodno tolmačenje), jezikovni kombinaciji, področju in kraju delovanja. Društvo sodeluje tudi pri projektu evropske baze sodnih tolmačev LIT Search.

Ali ste vedeli?

Sekcija sodnih tolmačev je edina slovenska polnopravna članica združenja EULITA.

Poglej komentarje (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Izdelava spletne strani: Marko Gustinčič, Nino Šuligoj

© 2021 Vse pravice pridržane

 

Na začetek