Društvo znanstvenih in tehniških prevajalcev Slovenije (DZTPS)

O društvu

Društvo znanstvenih in tehniških prevajalcev Slovenije je strokovno združenje, ki deluje od leta 1960. Že ves čas svojega obstoja opozarja na pomembno vlogo strokovnega prevajanja in si prizadeva za dvig ugleda prevajalskega poklica. Člani društva so strokovni prevajalci ter sodni tolmači, ki delajo samostojno ali so zaposleni v podjetjih. Pogoj za včlanitev je ustrezna jezikovna izobrazba in vsaj tri leta prevajalskih izkušenj. Društvo ima na spletni strani objavljen seznam tistih članov, ki z objavo soglašajo. Iskanje ustreznih prevajalcev je možno glede na jezike oz. smeri prevajanja in strokovna področja. DZTPS prevajalcem, ki v skladu s pravilnikom za to zaprosijo, izda licenco za strokovno prevajanje, ki potrjuje usposobljenost prevajalca za prevajanje iz izvornega v ciljni jezik. Seznam imetnikov licenc je objavljen na spletni strani društva.

Od leta 1993 je DZTPS redni član Mednarodnega združenja prevajalcev (FIT), v prizadevanjih za ureditev položaja in statusa jezikovnih poklicev pa sodeluje tudi s sorodnimi slovenskimi društvi. Redno prireja seminarje in strokovna izobraževanja, ki se jih lahko udeležujejo tudi nečlani in študenti. Na svoji spletni strani objavlja vsem dostopne glosarje, ki so jih izdelali člani društva, ter spletne slovarje v nastajanju, v katere lahko svoje terminološke prispevke predlagajo vsi prevajalci.   

Avtor: Mišo Sotlar

Za naročnike prevodov je na spletni strani društva objavljen prevod dveh publikacij FIT, Prevajanje – ključ do pravilnega razumevanja in Prevajanje – nakup netrgovskega blaga, ki naročnikom približata področje prevajalstva in vsebujeta smernice za učinkovito naročanje prevodov. Društvo objavlja tudi priporočene cene prevajalskih storitev, ki so odvisne od smeri prevajanja, zahtevnosti besedila in nujnosti prevoda, ter nudi različne storitve v zvezi z zaračunavanjem prevodov. Članom lahko posreduje povpraševanja po prevodih, vendar ga ne smemo enačiti s prevajalsko agencijo.

Ali ste vedeli?

Alumnom Oddelka za prevajalstvo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani za pridobitev licence ni treba opravljati preizkusa usposobljenosti, prav tako za včlanitev v DZTPS ne potrebujejo zahtevane dobe prevajalskih izkušenj.

Poglej komentarje (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Izdelava spletne strani: Marko Gustinčič, Nino Šuligoj

© 2021 Vse pravice pridržane

 

Na začetek